Observatorio - Imagen astronómica del día

lunes, 13 de octubre de 2008

LHC. El gran colisionador de particules




L'LHC (Gran Colisionador de Particules) és el projecte cientific i d'ingenieria més important i també més ambiciós de la història de la humanitat. Es tracta d'un tub circular de 27 kms. situat 100 metres baix terra a la frontera entre Suiza i França.
Com diu el mateix nom, es tracta de fer grans colisions de particules a velocitats molt properes a la de la llum (300.000 kms. per segon) amb la única idea de recrear les condicions del big bang, la gran explosió que segons els cientifics creuen que es va originar l'univers fa uns 13.600 milions d'anys.
Aquest experiment espera donar respostes com quin és l'origen de tot i de que està fet, saber si hi han altres dimensions, i molt especialment trobar el famós "boson de Higgs", una particula sub-atòmica que els cientific creuent que existeix però no l'han pogut veure mai i demostrar-ne la existència i per tant poder continuar amb el model físic estandar.
A principis de setembre es va posar en funcionament amb les particules voltant pel tub però sen se fer-les colisionar i dies més tard l'LHC es va averiar havent-se de retrasar l'experiment fins febrer o març de l'any que ve.
Haurem d'esperar un temp per saber noves coses sobre natros i potser una mica més de llum sobre el nostre origen.

No hay comentarios: